Seyahat Ederken Para ve Kredi Kartı Güvenliği

Herkes seyahat etmeyi sever! Seyahat, günlük rutin hayatımızın dışına çıkıp biraz dinlenmemizi ve kendimizi yenilememizi sağlar. Uzun planlamalar ve büyük hayallerle çıktığımız seyahatlerimizin, bir dolandırıcı veya yankesici tarafından mahvedilmesine izin vermemeliyiz.

Seyahat konusunda deneyimli olanlar belki ne yapacaklarını biliyorlardır; ancak özellikle ilk defa yurt dışında tatil yapacaklar için cüzdan, değerli eşyalar, kredi kartı ve parayı korumak adına neler yapabilecekleri konusunda bazı ipuçlarını paylaşmakta fayda var.

Seyahate çıkarken cüzdanınız hafifletin

Cüzdanınızdaki tüm kredi ve banka kartlarının sizinle birlikte seyahat etmesi gerekmiyor. Yurtdışı kullanıma açık bir veya bazen ikinci bir kredi kartınızın olması yeterlidir; gerisini evde bırakın. Para çekmek için yanınıza bankanızın Debit (Para çekme-ATM) kartını da alabilirsiniz. Nakit ihtiyaçları karşılama için bu kartı ile nakit çekimi yapılabilir.

Kredi-karti-Guvenligi

Kredi kartı ile ödeme yapın

Büyük ödemeler için (otel odası, araç kiralama, bilet, vb) kredi kartı kullanmak daha iyidir. Bu şekilde hem mil kazanmış oluyorsunuz hem de daha iyi exchange değerleri ile alışveriş yapmış oluyorsunuz. Çoğu kredi kartın kaybolması veya çalınması durumunda, zamanında bildirmeniz koşuluyla sigortadan faydalanıp, yetkisiz yapılan masraflar için bir kuruş ödemeniz gerekmez. Seyahate çıkmadan, kredi kartının nakit çekim ve kullanım limitlerini makul seviyelere düşürmek de iyi fikirdir. Ben seyahatim için yanıma sadece 1 kredi kartı almıştım. Aylık kullanım limiti olarak 2000 TL, nakit günlük çekim için ise 1000 TL olarak belirlemiştim. Aynı şekilde para çekme kartım için de tek seferde 1000 TL limiti ayarlamıştım.

Kredi kartının kaybolması ve çalınması durumunda, bildirimde bulunmak için banka telefon bilgilerinin yanınızda olmasına dikkat edin. Böylelikle durumu hızlı bir şekilde bildirip, izinsiz kullanımlarda göreceğiniz zararın önüne geçmiş olursunuz.

Bazı bankalar kredi kartınızla aldığınız şeyleri de sigortalarlar. Seyahatte kredi kartıyla aldığınız bir şey çalınırsa, hızlıca bankaya bildirdiğinizde, çalınan şeyin ücreti hesabınıza iade edilir. Bunun için alışveriş yaptığınıza dair belgeleri saklamanızı tavsiye ederim.

Yedek kredi kartı bulundurun

Ben seyahatlerimde genellikle 1 kredi kartı ve 1 debit kart kullanıyorum. Bu Çok güvenli bir durum sayılmaz. Hem kredi kartının hem de debit kartın bir yedeğinin olmasında fayda vardır. Myanmar biletimi, kredi kartı ile online almak istediğimde, banka güvenlik kodunu SMS ile gönderemediğinden biletimi alamamış ve Myanmar gezimi iptal etmek sorunda kalmıştım. Oysa alternatif bir kredi kart olsaydı Myanmar’a gitmiş olacaktım.

Aynı şekilde para çekimi için de 2 ATM kartının olması iyidir. Kırılma, çizilme, kaybolma ve çalınma durumlarında yedek ATM kartı kullanılabilir.

Online alışverişler için sanal kredi kartı

Seyahatimde onlarca defa online uçak bileti aldım. Yaptığım ödemelerin bazıları için sanal kredi kartı kullandım. Limiti önceden belirlenmiş sanal kredi kartı internet alışverişleri için daha güvenlidir.

Sanal-Kredi-Karti

Kredi kartı ve paranızı farklı yerlerde taşıyın

Yedek kartlarınızı çantanızın gizli veya zor erişilir bir bölümünde saklayın; yada eğer varsa otel veya hostelinizde kilitli dolapta tutun. Üzerinizdeki kartlara bir şey olduğunda yedekteki kartlarla idare edilebilir, aksi halde zor durumda kalınabilir. Kirli çamaşırlar ve çoraplar para saklamak için uygun yerler, tabi parayı orada unutup, kirlilerinizle birlikte çamaşırcıya vermemeye dikkat edin!

Aynı şekilde kredi kartı ve paranızı cebinizde bir arada da taşımayın. Bir kısmını günlük çantanıza, günlük harcayacağınız paranızı cebinize, bir kısmını da fermuarlı veya cırtcırtlı olan ceplerinize dağıtmanızda fayda var.

Yurtdışı Para Çekme

ATM önleri kapkaç ve hırsızlık olaylarına sık rastlanılan yerlerdir. Paranızı çekerken dikkatli olun, şifrenizi girerken diğer elinizle başkasının görmesini engelleyecek şekilde kapatın. O sırada gelip sizinle konuşan veya oyalayanlara karşı daha bir dikkatli olun.

ATM makinesinin kart takma yerine dikkat edin. Kimi zaman kart sıkışma benzeri olayların arkasında dolandırıcıların olduğu akla getirmeli.

Yurtdışında her para çekilişinde hem çekilen ATM bankası hem de Türkiye’deki banka ücret alıyor. Örneğin Tayland’da para çekerken kullandığım ATM Maestro kartı için Akbank 7 TL alıyor, Tayland bankası ise 150 Baht (9,5 TL) işlem ücreti alıyor. Bu miktar parayla Tayland’da şahane bir yemek mümkün oysaki. Bu duruma sık sık düşmemek için genelde bulunduğum ülkenin ATM bankasının önerdiği üst limitten para çekiyorum. Örneğin Tayland’da para çekmenin üst sınırı 10,000 Baht (622 TL). Bunu bir defada çekip bir kısmını cebime, büyük kısmını günlük sırt çantama, az bir kısmını da büyük sırt çantama koyuyorum.

ATM-kredi-karti-para

Sırt çantanıza dikkat edin

Akıllı telefon, cüzdan, kamera, laptop vb gibi pahalı eşyalarınızı koyduğunuz çantalarınıza her zaman dikkat edin. Özellikle çok kalabalık alanlarda, tren ve otobüs istasyonlarında veya yemek yerken, çantanızı nereye bıraktığınızdan ve gözünüzün önünde olduğundan emin olun.

Eşyalarınızı ortaya saçmayın

Kaldığınız yer ister size özel bir otel odası, ister bir hostel olsun, eşyalarınızı derli toplu bulundurmada ve ortaya saçmamakta fayda var. Otel odasında ortada bıraktığınız veya unuttuğunuz cüzdanınızı, otel kat hizmetlisi tarafından hafifletebilir. Her ne kadar çoğu otel veya hostel güvenilir olsa da, değerli eşyaları yatağın üzerine saçmayın, kilitli dolapta tutun.

Farklı tasarlanmış cüzdan kullanın

Bele takılan veya boyuna asılan cüzdanlar daha güvenlidirler. Özellikle uzun yolculuklarda pasaport, kredi kartı ve para güvenliği için bu tür cüzdanları tavsiye edebilirim. Bu tür cüzdanları taşımak bana pek pratik gelmese de, belki sizin ilginizi çekebilir. RFID çipleri (radyo frekanslı cip) taşıyan kredi kartları için alüminyum korumalı cüzdanlar bile bulunuyor günümüzde.  Bu tarz kredi kartlarını korumak için cüzdana bir parça alüminyum folyo konması tavsiye ediliyor.

Money-Belt

Çantanızı kilitleyin

Özelikle uzun yolculuklara çıktığınız otobüs ve tren yolculuklarında, çantanız hep yanınızda olsa dahi, fermuarlarını kilitlemeyi ihmal etmeyin. Anahtarlı asma kilitler veya şifreli kilitler kullanılabilir. Bu ekstra bir güvenlik sağlar.

Para bozdururken

Para ile yaptığınız tüm alışverişlerde dikkatli olun. Bazı durumlarda mağaza görevlileri ve exchange ofis çalışanları tarafından suiistimal edilebilirsiniz. Verdiğiniz paranın bir kısmı hızlıca saklanıp, eksik para verdiğiniz iddia edilebilir. Ödeme yapmadan önce paranızı iyi sayın ve özellikle döviz bürolarında uzattığınız paranızdan gözünüzü ayırmayın. Laos’ta telefon kartı alırken ödeme yapmak için çıkardığım parayı tezgahın üzerine koyup, görevli ile konuşmaya devam etmiştim. O sırada arkamdan seslenen birine döndüğümde, önümdeki görevli tezgahtaki parayı alıp yere attı. Bunu gömeme ve güleryüzle parama geri vermesini istememe rağmen, görevli kişi öyle bir şey yapmadığını iddia etti; yapacak bir şey yoktu. Miktar küşük olsa da keyif kaçırıcı bir durumdu.

Nakit para güvenliği

Cepte her zaman nakit para olması gerekir. Ama unutulmaması gereken, çalınan paranın izini sürmenin mümkün olmayacağıdır. Nakit taşıma durumlarında güvenlik önlemlerine daha dikkat etmek gerekir.

Birçok gezgin, nakit güvenliği konusunda kendine özel teknikler geliştirmiş. Kimisi pantolona takılan iç yüzü para saklamak için uygun olan kemerlerden kullanıyor, kimisi ise sırt çantasının içerisine gizli bölme yaptırıyor. Kimisinin de pantolon veya şortunun iç kısmında özel fermuarlı bir cep bulunuyor. Ayrıca daha önceden bahsettiğim gibi boyuna asılan cüzdan kullananlar da çoğunlukta.

Para-Nakit

Genel olarak günlük ihtiyaç kadar parayı cepte taşıyıp, gerisini güvenli bir yerde bulundurmakta fayda var. Kullandığımız pantolon veya şortların ceplerinin fermuarlı veya düğmeli olanlarını tercih etmek iyi fikir. Kredi kartı gibi, para da birkaç farklı yerde saklanması gerekir. Cep, sırt çantası ve günlük çanta gibi.

Özellikle yan kesicilik ve soygun olaylarının sık yaşandığı Güney Amerika ülkelerinde, kimi gezginler normal cüzdan yanında sahte cüzdan bulunduruyor. İçerisinde tarihi geçmiş kredi kartı ve sahte kimliklerin olduğu cüzdana, 0$ karşılığında yerel para yerleştiriliyor. Olası bir yol kesme ve soygun durumunda cüzdanı çıkarıp, yan kesiciye fırlatmak ve hızlıca kaçmak yöntemi uygulanıyor. Ben normal cüzdan bile taşıyamayanlardan olduğumdan bu yöntemi pek de kendime yakın görmüyorum, ancak denenebilir.

Tekne turu benzeri yerlerde para güvenliği

Hem para hem de değerli eşyaların ıslanmaması için su geçirmez deniz çantaları kullanılabilir. Kimi yerlerde bulunabilen, boyna asılan su geçirmez kilitli boyun askısı torbalarından alınabilir. Ben kendi adıma, sadece basit kilitli torba içerisine o gün ihtyaç duyabileceğim kadar para koyup, onun da şortumun cebine yerleştiriyorum.

 

Sizin para çekme, kredi kartı ve para güvenliği konusundaki fikir ve deneyimlerinizi yorumlar bölümünden duymak isterim?

kaynak.yoldaolmak

Loading

Bir cevap yazın