Silifke Kalesi, Mersin

Silifke Kalesi, Mersin’in Silifke ilçesinde, denizden 184 metre yükseklikte tüm Silifke’ye hakim konumda yükseliyor. Tarihi kalenin Selevkoslar zamanında yapıldığı, Roma ve Bizans zamanında geliştirildiği düşünülüyor. Kale içinde Göksu Nehri’ne inilen basamaklı bir yol bulunuyor. Çevresi 4827 metre olan kalenin 23 kule ve burç ile dört yana açılan kapıları var.

Orta kısmında Selefkiya krallarının şatosu göze çarpıyor. Bu şatonun altında kayalara oyulmuş derinliği 5 m, uzunluğu 18 m, genişliği 5 m olan bir mahzen var. Mahzenin yanında suyu hiç eksik olmayan bir sarnıç görülüyor.

Silifke Kalesi, Mersin
Takir Ambarı’ndan Silifke Kalesi, Mersin

Silifke Kalesi, Mersin

Kale, Ermeni Kilikya Krallıkları, Franklar, Anadolu Selçukluları, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerini geçirmiş. 1190 yılında Kilikya Ermeni Devleti’nin yönetimine girince tamir ettirilmiş. Kalenin içerisinde Sultan II.Beyazıt tarafından yaptırıldığı düşünülen bir mescit harabesi de bulunuyor.

Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, 17. yüzyılda Silifke Kalesi’nin 23 burcu olduğunu, içinde bir cami ve 60 ev bulunduğunu yazar; ancak burçların bir kısmı ve kale içi tümden yıkık durumda olduğundan tam sayıyı bilmek mümkün olmuyor. Hala ayakta olan 10 adet burç bulunuyor.

Silifke Kalesi

Temel belirlemelere göre Helenistik ya da erken Roma döneminin olduğu anlaşılan kale, geçirdiği onarım ve değişiklikler sonucu bugün bir Orta Çağ kalesi görünümünde. Silifke ilçesine hakim bir konumda yer alan kalenin manzarası büyüleyici. Silifke boyunca akan Göksu Nehri ile Türkiye’nin en büyük ve en verimli deltası olan Göksu Deltası’nı görebiliyorsunuz.

mersin silifke kalesi

Yine nehir üstündeki tarihi Taş Köprü’nün manzarasını da seyredebilirsiniz. Göksu’yu yukarıdan bu kadar heybetli gördüğünüzde Silifke topraklarının neden bu kadar verimli olduğunu anlıyorsunuz. Çevresi kuru hendekle çevrili oval biçimdeki kalenin içinde kemerli galeriler, depolar, su sarnıçları ve başka yapı kalıntıları bulunuyor.

 

Silifke Kalesi’ne nasıl gidilir?

Mersin’e yaklaşık 85 km olan Silifke ilçesinde yer alan Silifke Kalesi’ne gitmek için Mersin-Mut yolunun 1. km’sinde sağda göreceğiniz “Silifke Kalesi” tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz. Aracınızı kalenin bulunduğu tepeye kadar çıkarmanız mümkün. Mersin-Silifke arası çalışan özel otobüsleri kullandığınızda ise çarşıda bulunan ve yine tarihi özelliği olan “Taş Köprü”de inerek kalenin bulunduğu tepeye çıkabilirsiniz.

Silifke Kalesi giriş ücreti

Şu an herhangi bir ücret gerektirmeyen Silifke Kalesi’ni dilediğiniz zaman biletsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Silifke Kalesi‘nin eteğindeki Tekir Ambarı‘nı da görün.46 metre uzunluğunda 23 metre genişliğinde, 14 metre derinliğindeki sarnıcın duvarları su sızmasını önlemek için ve anıtsal bir görünüm kazandırmak amacıyla düzgün kesme taşlarla desteklenmiş. Şahane mimariye sahip atıl kalmış bir yer.

 

 

 

kaynak.gezievreni

Loading

Bir cevap yazın