Sıcak Su Kaynaklarında Şifa Bulabileceğiniz Türkiye’deki 7 Kaplıca

Kaplıca Suları İle Fiziksel Tedavi ve Ruhsal Terapi

Ülkemizde kaplıcaların bulunduğu yerlerden sıcak su doğal olarak çıkar. Kaplıca suları çok rahatlatıcı olmakla birlikte birçok hastalığa şifa kaynağıdır. Kaplıca suları tıpkı maden suyu gibi bol minerallidir. Hatta birçok kaplıcanın suyu içilebilmektedir. Ülkemizde kaplıca kaynağı olmayan şehirlerde deniz suyu ısıtılarak termal otel adını almaktadır. Ancak yapay yolla ısıtılan sular termomineralli su değildir. Termomineralli suların sıcaklığı 20 derecenin üzerindedir ve içerisinde son derece fazla mineral bulunmaktadır. Doğal kaplıca suları yeraltında bulunan magma tabakasına fay kırıkları sebebiyle ulaşır ve ısınarak tekrar yeryüzüne çıkar. Bu şekilde jeotermal enerji açığa çıkar. Bu açığa çıkan enerji insan vücuduna sıhhat vermekte ve birçok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır. Sıcak sular kasları gevşetir ve kastan kaynaklanan ağrıları dindirir. Bu yüzden romatizma ve bel ağrıları yaşayan birçok kişi yıl boyunca kaplıcalara akın etmektedir.

kaplica

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde kaplıca tesisleri ve ılıcalar bulunmaktadır. Doğal suların iyileştirme gücü yıllar öncesinden keşfedilmiştir. Tarihler boyunca doğal kaynak suları vücudu iyileştirmek, yenilemek hatta gençleştirmek için kullanılmıştır. Doğal sıcak sular sadece fiziksel tedavinin ötesinde ruhsal onarım ve zihinsel tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Ruhsal dinlenme için vücudun rahatlaması, kan basıncının dengelenmesi son derece önemlidir. Kaplıcalarda en az 3 gün olmak kaydı ile 7 veya 10 gün boyunca düzenli olarak sıcak su tedavisi uygulandığında insan bedenen ve ruhen dinlenmekte, yenilenmekte ve tedavi görmektedir. Kaplıcalar bu yönü ile sadece tatil ve dinlenme amaçlı değil aynı zaman da bir nevi doğal hastane ve terapi merkezidir.

Kaplıca için genellikle kış ayları tercih edilir. Ülkemizde birçok kişi kış tatilini kaplıcalarda geçirmektedir. Sıcak su tedavisinden faydalanmak için yaz ya da kış olması fark etmez. Her mevsim tedavi ve tatil amaçlı kullanılabilir. Esas önemli olan kendiniz için uygun olan kaplıca tesisini seçmektir. Türkiye’nin şifa bulabileceğiniz ve keyifli bir zaman geçirebileceğiniz birbirinden güzel 7 kaplıcası;

1. Sandıklı Kaplıcaları

Afyon-kaplica

Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunan Sandıklı Kaplıcaları için sıcak suların en şifalısı olduğu söylenir. Her yıl Türkiye’nin birçok yerinden insanlar şifa aramak ve tedavi olmak amacı ile Sandıklı’ya gelir. Dünyaca ünlü çamur banyolarına sahiptir. Tarihte birçok medeniyet bu sıcak suların etrafını yaşam alanı edinmiştir. Sandıklı kaplıcalarının suları için gençlik ve güzellik iksiri denilir. Bunun sebebi, kaplıca suyu yüksek kükürt oranına sahiptir. Kükürt cilt ve yüz güzelliğine, vücuttaki aknelerin tedavisinde son derece faydalı bir mineraldir. Afyon haklı kaplıcaları kısa süreli, günübirlik kullanır. Bu yüzden Sandıklı kaplıcaları sadece yerel halka değil yabancı turistlerde olmak üzere şehir dışından çok daha fazla kişiye hitap etmektedir. Sandıklı kaplıcalarının iyi geldiği hastalıklar kısaca; cilt hastalıkları, romatizma, böbrek taşı, kadın hastalıkları, solunum yolları hastalıkları ve kireçlenmedir.

2. Oylat Kaplıcaları

Oylat-kaplicalari

Bursa’da bulunan Oylat Kaplıcaları, İnegöl’e çok yakın mesafededir. Çok eski bir geçmişe sahip olan Oylat Kaplıcaları için ölmek üzere olan hastaları bile tedavi ettiğine inanılır. Oylat Kaplıcaları mükemmel güzellikte bir doğanın içinde bulunur. Oylatın havası çok güzeldir. Hem sıcak su kaynakları, hem soğuk su kaynakları bulunur. Kaplıcalarda yüzüp, sonra doğanın içerisinde gezintiye çıkabilirsiniz. Ormanın içerisinde yürüyüş parkuru bulunur. Kaplıcaya bir saat yürüme mesafesinde Oylat şelalesine gidebilirsiniz. Ayrıca görülmeye değer Oylat Mağarası da kaplıca tesislerine çok yakın mesafededir. Oylat Kaplıcaları hem şifa bulup, hem harika huzurlu bir tatil yapabileceğiniz, hem doğayı keşfedip, güzelliklerine hayran kalacağınız bir yer.

3. Diyadin Kaplıcaları

diyadin-kaplicalari

Ağrı ilinin Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin Kaplıcaları Türkiye’nin doğusunda şifa dağıtan sıcak su kaynaklarındandır. Ağrının soğuk ve karlı havasının ortasında sıcacık kaplıcaları özellikle nevrit nöroloji hastalıklarına iyi gelmektedir. Yani tam bir ruhsal tedavi merkezidir. Mineral oranı yüksektir ve bir maden suyu niteliğindedir.

4. Karahayıt Kaplıcaları

karahayit-kaplica

Karahayıt; Denizli’nin ilçesi olan Pamukkale’de bulunmaktadır. Karahayıt Kaplıcaları kızıl renge sahip bir sıcak sudur. Suyun kırmızı renge sahip olması demir oranı yüksek metamorfik kayaların arasından çıkıyor olmasından kaynaklanır. Pamukkale’de beyaz travertenler bulunduğu gibi Karahayıt Kaplıcalarında küçük kırmızı travertenler bulunur. Ayrıca bu beldenin toprağı kırmızı olduğu için çamur havuzları da kızıl renktedir. Suyu ve toprağı cilde iyi gelmekle birlikte birçok hastalığı tedavi etmektedir.

5. Tuzla Kaplıcaları

tuzla-kaplicalari

İstanbul’da yaşayanlar için bulunmaz bir nimet niteliğinde olan Tuzla Kaplıcaları, şifalı suları ile ün kazanmıştır. Tuzla Kaplıcaları büyük bir alandan çıkmaktadır. Bu yüzden burada bulunan tesisler de oldukça fazladır ve her kesime uygun ucuz ve lüks oteller bulunmaktadır. Tuzla Kaplıca suyunun sodyum oranı fazladır. Bu yüzden astım tedavisi için özellikle uygundur.

6. Kızılcahamam Kaplıcaları

kizilcahamam-kaplica

Ankara’ya yaklaşık bir saat mesafede bulunan Kızılcahamam içilebilen doğal maden suları ile meşhurdur. Kaplıcaların bulunduğu alan milli park olarak güzel ve temizdir. Kaplıca suları ile dinlenirken aynı zamanda temiz havasını içinize çektiğinizde huzur bulursunuz. Kızılcahamam Kaplıcaları’nın suyu içilebilmektedir ve mideyi rahatlatma, sindirimi hızlandırma etkisine sahiptir. Türkiye’nin en güzel doğal maden suları buradan çıkarılır. Adında da anlaşıldığı gibi sıcak su hamamları, çam ormanları ve maden suyu ile Türkiye’nin her yerinden ziyaret edilmektedir.

7. Karacasu Kaplıcaları

karacasu-termal-kaplica

Bolu ilinde bulunan Karacasu, aynı zamanda termal turizm bölgesidir. Karacasu Kaplıcaları; Karadeniz’in ormanlarla kaplı dağlarının eteğinde bulunur. Karacasu Kaplıca suları öylesine şifalıdır ki; burada Sağlık Bakanlığına bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunmaktadır. Kaplıca suyunda bulunan mineraller son derece fazladır. Hastalıkların tedavisinde ve cilt lekelerinin giderilmesinde son derece etkilidir. Kaplıcaların bulunduğu alan doğa güzelliği olarak da gidenleri mest etmektedir. Bolu’nun eşsiz güzelliklerinin arasındaki Karacasu Kaplıcaları Karadeniz hakkının ve hem Karadeniz turu yapıp, hem şifa bulmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir termal alandır. Kaplıca suyunun içimi son derece lezzetlidir. Şişelere doldurulduğunda bile günler sonra içildiğinde aynı lezzetini korumaktadır.

Böylesine güzel ve şifalı kaynaklara ev sahipliği yapan ülkemizin, kaplıca sularından yaz-kış faydalanabilirsiniz. Hem tatil yapıp, hem sağlığınızı hem de güzelliğinizi garanti altına alabilirsiniz.

kaynak.bilerall.com

Loading

Bir cevap yazın