Çanakkale’de Bunları Yemeden Dönme
Eğer Çanakkale iline yolunuz düşüyorsa ve Çanakkale’de ne yenir diye merak ediyorsanız işte size Çanakkale’nin meşhur yemekleri. Çanakkale ilinin yöresel yemeklerine göz atın ve Çanakkale’ye gidince bu yemeklerin tadına bakmadan dönmeyin. İşte Çanakkale ilinin yemeden dönülmemesi yemekleri…
Çanakkale’deki Restaurantlar için Tıklayın
İşte Çanakkale Yemekleri
Ülkemiz bildiğiniz gibi yemekleri ile ünlü bir ülkedir. Anadolu mutfağı denince bile insanın iştahı kabarmakta. Güzide ülkemizin güzide şehirlerinden Çanakkale’de de birbirinden güzel yöresel yemekler var. Çorbasından etli yemeğine, sebzeli yekeğinden hamur işine kadar Çanakkale’ye özgü birçok yöresel yemek bulunmakta.
Çanakkale Yöresel Çorbaları
- Ovmaç Çorbası
- Domatesli Tarhana Çorbası
- İskorpit Çorbası
- Ispanak Çorbası
Çanakkale Yöresel Ana Yemekleri
- Tumbi
- Ispanak Sarması
- Çırpma
- Melki Yemeği
- Yumurtalı Tiken
- Metez
- Melki Köftesi
- Tarhanalı Patlıcan
- Börülce Köftesi
- Lüfer Pilavı
- Patlıcan Kapama
- Dolma
- Yaprak Sarması
- Pazı Dolması
Çanakkale’deki Restaurantlar için Tıklayın
Çanakkale Yöresel Deniz Ürünleri Yemekleri
- Papaz Yahni
- Midye Dolma
- Tuzlu Sardalye
Çanakkale Yöresel Salatalar
- Biber Parpullaması
- Deniz Börülcesi
- Ahtapot Salata
- Patlıcan Turşusu
- Yağlı Turşu
- Deli Armut Turşusu (Ahlat Turşusu)
Çanakkale Yöresel Tatlıları
- Peynir Helvası
- Yumurta Helvası
- Halle Şeftalisi Reçeli
- Mafiş
- Üzüm Reçeli
- Oturtma (Samsa, Samsı)
- Kiraz Reçeli
- Kabak Reçeli
- İncir Dolması
- Basma Helvası
Çanakkale Yöresel Yemek Tarifleri
Çanakkale Ovmaç Çorbası
Ovmaç Çorbasının Malzemeleri
Ovmaç Çorbasını yapabilmek için öncelikle elimizde 1 adet küçük boy soğan, 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı biber salçası (eğer yoksa kırmızı pul biberde olabilir), 1 su bardağı un, yarım bardak ve bir buçuk litre ayrı ayrı su, 1 tatlı kaşığı tuz şeklindeki malzemelerimizin olması gerekiyor.
Ovmaç Çorbasının Yapılışı
Öncelikle soğanımızı küp şeklide doğrayıp ayırdığımız 2 çorba kaşığı sıvı yağımız ile pembeleşinceye kadar ateşte bırakıyoruz. Ardında salçamızı ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra üzerine ayrı olarak koyduğumuz bir buçuk litre suyu ekliyoruz ve kaynamasını bekliyoruz. Bu malzemelerimiz ateşte kaynamaya dursun biz öbür yandan un ile ayrı olarak koyduğumuz yarım bardak suyu ekliyoruz ve unu toz halinden kurtulana kadar karıştırıyoruz. Daha sonra ocaktaki malzemelerimiz kaynamaya başlayınca bu karıştırarak ıslattığımız unu az az kaynayan tencerenin içine ekliyoruz. Bütün unu dökdükten sonra tenceremizi karıştırıyoruz ve ortalama 15 dakika pişen çorbayı ocaktan indiriyoruz. Çorbamız servise hazır.
Çanakkale Tarhanalı Patlıcan
Tarhanalı Patlıcan Malzemeleri
Tarhanalı patlıcan yemeğiniz yapabilmek için 1 kilo patlıcan, 1 su bardağı sütlü tarhana (göce), 3 adet soğan, 100 gram lor, 2 adet yumurta, yarım demet nane otu, yarım demet maydanoz otu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, ayrı ayrı 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve son olarak da 3 su bardağı su şeklindeki malzemelerimizi hazırlıyoruz.
Tarhanalı Patlıcanın Yapılışı
Öncelikle 1 kg ayırdığımız patlıcanlarımızı kaynayan suyun içine bırakıp yumuşamasını bekliyoruz. Yumuşadıktan sonra patlıcanların üzerine soğuk su döküp ortalama 10 dakika bekleyin. Bu soğuyan patlıcanları ikiye bölün ve içlerini çıkarın. İçlerinden çıkan çekirdeksiz malzemesini ince bir şekilde doğrayın. Diğer yandan soğanlarımızın 4 yemek kaşığı ayırdığımız zeytinyağı ile sararana kadar kavurun.
Ardında ince ince doğradığınız patlıcan içlerini bu soğanların içine ekleyin ve ortalama 5 dakika daha kavurun. Daha sonra 3 su bardağı sıcak su ekleyip kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra tencereye sütlü tarhanayı yani göceyi ekleyin ve kısık ateşte suyu çekilnceye kadar pişirin. Burada dikkat etmeniz gereken husus su tamamen bitmesin. Sonrasında ise tenceredeki malzemeleri ortalama 10 dakika soğumaya bırakın. Diğer yandan da nane ve maydanozlarımızı ince ince kıyıyoruz. 10 dakika sonra doğradığımız nane ve maydanoz ile beraber tuz, karabiber ve lor malzememizi de tencereye ekleyip karaıştırıyoruz.
Hazırladığımız bu malzemeyi içini boşalttığımız patlıcanların içine dolduruyoruz. İçlerini doldurduğumuz bu patlacanları da 2 yemek kaşığı zeytinyapı ile yağladığımız tepsiye güzel bir şekilde yerleştiriyoruz. Ardınad 2 adet yumurtamız ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp tepsiye dizdiğimiz patlacanların üzerine sürüyoruz. Ardından da tepsimizi fırına veriyoruz. Patlıcanlarımızın üzeri pembeleşinceye kadar fırında bekletiyoruz. Sonrasında ise tepsimiz fırından alıp servis ediyoruz.
Çanakkale Yumurta Helvası
Yumurta Helvası Malzemeleri
Yumurta Helvasını yapmak için 2 adet yumurta, un (2 adet yumurtanın 1 bardakta kapladığı miktarda), toz şeker (ne kadar tatlı olmasını istiyorsanız), zeytinyağı (göz kararı) ve su (göz kararı) şeklindeki malzemelerimizi hazırlıyoruz.
Yumurta Helvasının Yapılışı
Yumurta Helvası için verdiğimiz malzemelerin hepsi bir araya getirin ve kısık ateşte katılaşıncaya kadar karıştıraarak pişirin. Katılaştıktan sonra isterseniz üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz.
Çanakkale’deki Restaurantlar için Tıklayın