Çocuk sahibi olmanız sadece ani kararlarla çılgın kaçamaklar yapmanıza engeldir. Oysa planlı ve 5 günde 5 yere gitmeksizin, birim zamanda en az yere giderek keyifli bir seyahat yapmanız gayet mümkün! Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Uzunoğlu;bebekle yapılacak tatili bir kabus olmaktan çıkarıp, keyfe dönüştürmenin reçetesini sizlerle paylaşıyor.
Doğru bir planlama ve programla, küçük dostunuzla da gayet keyifli bir tatil yapabilirsiniz. Yeter ki valizinizi bir sürü ıvır zıvırla değil gerekli eşyalarla doldurun, ihtiyaç listenizi doğru hazırlayın, ilaçlarını unutmayın ve uzun yolculuklarda ne yapmanız gerektiğini iyi öğrenin!..
Yolculuk öncesi hazırlık
Eğer bebeğiniz küçükse ve özellikle çok kusuyorsa; gittiğiniz yerde evde ihtiyacınız olan her şey gerekecek demektir. Mesela sıvı sabun, sıvı yüzey temizleyici, minik el havluları, belki bir lavabo fırçası… Bunları taşımak yerine küçük plastik şişeciklere koymak veya gittiğiniz yerde küçük boylarını alıp orada bırakmak yükünüzü hafifletecektir…
İhtiyaç listesi
- Valizinize bebek bezi koysanız da bebeğin el çantasına 2-3 adet fazladan yedek bebek bezi ekleyin.
- Bol ıslak mendil
- Mama önlüğü,
- Kâğıt havlu,
- Alt değiştirme bezi,
- Yeterli içecek sıvı,
- Bebeğin yolda kendini güvende hissetmesi için alışkın olduğu bir oyuncak, bir de sıkılmasına karşı tedbir amaçlı yeni oyuncak,
- Yedek çöp ve buzdolabı poşetleri,
- Bebek için 1-2 takım yedek giysi
- Sizin için bir bel çantası: Bebek eşyalarını taşıdığınız çanta içinde kendi eşyalarınız (cüzdan, sağlık sigorta kartları, cep telefonu, güneş gözlüğü ve biletler vs) kaybolacağı için…
- Pişik kremi,
- Tırnak makası, makas
İlaçları unutmayın
- Ateş düşürücü şurup veya fitiller: Fitiller sıcakta eriyeceği için otele varır varmaz buzdolabına koyun
- İsilik için bebek yağı,
- Kortizonlu, antibiyotikli ve antihistaminikli krem veya jeller,
- Termometre
- Taşıt tutması ve kusmalara karşı fitil veya damlalar
Uçakla seyahat önerileri
- Uçak bileti alma aşamasından uçağa yerleşene kadar; seyahat acentesi, valiz kabul yetkilisi vs. herkese bebeğiniz olduğunu hatırlatın.
- Bagaj teslim işlerinde sıra beklememek için erken gidin (Ama çok erken giderseniz bu kez de bebekle havaalanında sıkıntıdan patlayabilirsiniz)
- Check-in (bagaj teslim) sırasında; ön tarafı geniş ve ayak uzatılabilecek bir boşluğu bulunduğu için koridor başından koltuk seçmek seyahatinizin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
- Uçak kalkarken veya inerken kabin basıncı değişiklikleri bebeğin kulağında ağrı yapabileceği için önlem alın: Yutkunma hareketi kulağı açacağı için bebeğe bu sırada biberon veya sulukla su içirmek veya emzirerek beslemek yararlı olur.
- Uçaklarda biberon veya süt ısıtmak için mikrodalga fırınlar bulunur. Bundan yararlanabilirsiniz.
- Hem bebeği hem de eşyaları toparlamak zor olacaktır. Uçaktan en son siz inin.
Otomobil seyahatinde sık sık mola verin
- Mutlaka herkes emniyet kemerlerini takmalı. Bebek uyurken rahat etmesi için taşıt koltuğunda başının altına şişme destekler koyabilirsiniz.
- Sık molalar verin. Uzun yolculukta aynı yerde sürekli oturmak ve etrafla ilgilenememek bebeklerde ajitasyonlara neden olabilir.
- Sık sık şoför de değiştirin. Bebekle ilgilenen kişinin değişmesi bebeği, arabayı kullananın değişmesi de şoförü dinlendirir.
Adaptasyon sendromuna dikkat!
Her insanda alışık olduğu ortam dışında bir yerde yaşamaya başlamak ve uyumak belli bir gerginliğe neden olur. Buna GAS (Genel Adaptasyon Sendromu) denir!. Bu tabloda bebeklerde özellikle uyku sorunu ağır basar. Tuvaleti yadırgamadan dolayı dışkılama değişiklikleri (özellikle kabızlık) ve iştah azalması da görülebilir. Bu sıkıntıları azaltmak için önlem alabilirsiniz:
- Varılan yerde bebek yatağı güvenli mi, sallanınca gıcırdıyor mu kontrol edin.
- Balkon ve balkon kapıları vs güvenli mi?
- Bebeğiniz çok hareketli ise kısıtlamayın. Yeni bir ortamda keşfetmek istediği her şeyi keşfetsin, tatmin olsun. Odada güvenliğini sağladıktan sonra ‘hayır’ ve ‘elleme’ sözcüklerini en sona saklayın. Daha sonra zaten oda dışında kaldığınız zamanlarda deli gibi koşturacak, havuza girecek, yorulacak ve odaya gelince de sızacaktır.
- Odada bebeğinizin karnını doyururken ortalık batmasın diye önceden yanınızda getirdiğiniz muşamba türü koruyucuları kullanabilirsiniz.
Güneşten bilinçli yararlanın kaş yapayım derken göz çıkarmayın!
- Plajdan değil oyun saatinden korkun: Güneşin dik gelmeye başladığı saatler olan sabah 10.00 – 10.30’dan ikindi saat 16.00’ya kadar güneşten sakının. Yine de bu saatler arasında güneş altında kalacaksa; bahçede bile oynayacak olsa, güneş kremlerini sürün. Unutmayın, güneş yanıklarının çoğu plajda değil günlük oyunlar sırasında olmaktadır! Bulutlu ve sisli havalarda da güneş yanıkları olabilir. Bulutlar güneş ışınlarının zararlı ultraviyole dalgalarını süzmez. Ayrıca serin ve rüzgarlı havalarda ciltte hissedilen serinlik de, güneş yanığı oluştuğunun anlaşılamamasına neden olur.
- En iyi korunma yolu örtünmek: Güneşten korunmanın en iyi yolu örtünmektir. Elinizi çocuğunuzun kıyafetinin altına soktuğunuzda elinizi görmemelisiniz. Çok sıcak değilse ve çocuğunuzu rahatsız etmeyecekse uzun kollu ve uzun paçalı giydirin ki güneş tenine doğrudan temas etmesin. Süt çocuklarının korumasında güneş şemsiyesi de kullanılmalıdır. Güneş koruyucu kremler ise 6 aylıktan küçük çocuklara sürülmemeli.
- Güneş kremi kullanın: Güneş kreminde en önemli nokta, UV ışınlarından koruma derecesi. Kremlerin kutusunda yazılı olan SPF (sun protection factor) yani ‘güneş koruma faktörü’, 15 ve üzerinde olmalı. 6 ayın üzerindeki çocuklara en az 15 koruma faktörlü güneş kremi uygulanmalı. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş kremleri kullanılmalı.
- Yarım saat önce sürün: Yeterli koruma başlaması için dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş kremi sürülmelidir. Burun üstü, kulak kepçeleri, ense, omuz ve ayak sırtı gibi bölgeler unutulmamalıdır. 2 saatte 1 uygulama tekrarlanmalı.
- Gözlerini koruyun: Uzun süre güneşte kalma durumunda kornea hasarı ortaya çıkabilir. Gözdeki hasar zamanla birikici olup katarakt ile sonuçlanabilir. Bunun için gözleri korumak gerekir. Renkli plastik camlı gözlükler sahte bir korunma hissi yaratır. Gerçek korunma için yüzde 100 UV koruma ibaresi olan UV filtreli gözlükler kullanılmalı.