Kadyanda (Cadianda) M.Ö. 5. yüzyılda kalma Likya antik kentidir. Şehir inşa edildikten sonra ki dönemde, Roma işgalcileri geldi ve onlar 400 metre deniz seviyesinin üstünde olan bu alanda yaşadı. Tarihsel önemi açısından bu kenti eşsiz ve karakteristik yapan Likya Birliği’ne katılmış son kent olmasıdır.
Kadyanda (Cadianda) ziyaret etmek gerçekten olağanüstü bir macera olabilir. Turistlerin burada Dor tapınağının kalıntılarını, bir zamanlar burada yaşamış uygarlıklara tanıklık eden mezarın kalıntılarını görmek için fırsatları vardır. Tapınağın yakınlarında Roma İmparatoru zamanında yapılmış büyük banyo vardır. Bu köyde diğer antik şehirlerdeki tiyatrolara nazaran çokta büyük olmayan bir tiyatro da vardır. Her ne kadar büyük olmasa da yine de o zamanda yaşayanların kültürünü yansıtır. Kentin merkezinde, batıdan doğuya doğru uzanan yaklaşık 9 metre eninde 900 metre uzunluğundaki geniş alanda yer alan kalıntıların şehir stadyumuna ait olduğu sanılmaktadır. Zira kazılarda ele geçen birçok yazıtta, Kadyanda (Cadianda)’da düzenlenen atletizm şenliklerinden bahsedilmektedir. Stadyum çevresinde bulunan, başarılı atletlere ait oldukları sanılan heykel altlıkları da bu fikri doğrulamaktadır. Ama ne yazık ki stadyum tamamen harap haldedir. Bu güzel sakin yer günlük turist turlarına maruz kalmamaktadır. Herkes tarafından bilinmeyen bu kültürel miras, tarihi yerleri sevenler için gerçek gizli bir hazine olmasına rağmen insanlar nadiren bu antik kente bir ziyaret yapmaktadır.
Antik Kent Gezimize Başlıyoruz…
AGORA ve STOA : Yunan klasik çağında, bir sitenin yönetim, siyasa ve ticaret işlerini görüşmek üzere yurttaşların toplandığı kent alanı.
Stoa : Antik Yunanistan mimarisinde bir sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galeriler.
EXEDRA : Eski mimarîde kapalı toplantı yeri.
HAMAM :
TAPINAK :
STADYUM :
Dönüş yolu :
ŞEHİR SURLARI : Şehrin Güney kısmındaki surların bir bölümü ayakta kalabilmiş.
Ve surlardan gözüken muhteşem manzara…
NEKROPOL : (Nekropolis) arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Yunanca nekros-polis ölü(ler) şehri demektir.
Kadyanda Antik Kenti Giriş Ücreti :
Müze Ziyaret Saatleri : 08:30 – 19:00 ( Müzemiz hafta sonu ve hafta içi her gün açıktır. )
Müze ziyaret ücreti 5 TL ‘dir.
Kadyanda Antik Kenti’ne Nasıl gidilir ?
Fethiye’nin 20 kilometre yakınında, Üzümlü Köyü merkezinde sola 7 km uzaklıktadır.