Cennet vatanımızın pazarlarına kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu kez Ege’nin gitmeye can attığımız pazarlarındayız. Ege’nin beyaz-mavili yaz dekorasyonlarından, çeşit çeşit reçellerinden, plajlarda giyip giyip boy göstereceğiniz kıyafetlerinden, bandıra bandıra yemek isteyeceğiniz zeytin yağlarından ve daha aklınıza gelmeyecek sebze meyvelerinden bahsediyoruz.
Ege pazarı, yerlisi olmasanız bile tatile gittiğinizde gizemli bir sesle sizi kendine çağırandır. İşte bu ses bilin ki pazarın derinliklerinden geliyor, keşfetmeye var mısınız.
Urla Sanat ve Antika Pazarı
Bildiğiniz üzere bit pazarları ve antika pazarları olmazsa olmazımız. Hem nostalji yapmak hem de evimizin bir köşesini babaanne evine çevirmek hatta instagramdan birbirinden güzel fotoğraflar paylaşmak için varımızı yoğumuzu veririz.
Bu sebeple nerede bir antikacı var bunları ortaya çıkarmak halka mal etmek bizim işimiz. Son keşfimiz her ayın pazar günleri Urla Sanat Sokağı’nda kurulan antika pazarı. Feriköy’de de olduğu gibi antika eşyaların (aksesuar, dekor, çeşitli mutfak eşyaları…) fiyatı biraz yüksek. Ama el emeği göz nuru sanatçıların yaptığı resimler, camdan kolyeler, seramikler, işlemelerin fiyatı gayet makul.
Bunları bir kenara bırakıp bu pazarın en iyi özelliğini söyleyecek olursak sokak müzisyenleri! Bir yandan alışveriş yaparken bir yandan da Bülent Ortaçgil dinlediğiniz oldu mu?
Tire Pazarı
Burası deyim yerindeyse krallık; Ege Otlarının Krallığı. Salı günleri kurulan bu pazarın namı sadece Türkiye’de değil dünyada duyulmuş. Çünkü yöreye özgü otların bulunduğu bu pazar en büyük açık hava pazarlarından biri.
Bu pazarda neler var biz bir sayalım gerisini siz düşünün; Kuzu kulağı, turp otu, melengeç, kuşkonmaz, enginar… Bunların yanında peynirleri de tam midenize layık. Tatlı lor ve çamur peyniri bu pazarda öne çıkanlardan.
İzmir’e sadece bir saatlik uzaklıkta olan Tire’ye gidecekseniz önce plan çıkarmalısınız. Çünkü pazar hayal edemeyeceğiniz şekilde büyük.
Yalıkavak Pazarı
Elinde fotoğraf makinesi ile gezen turistlerin uğrak yeri. Bu pazara gitmeyip iki ünlü görmediyseniz Bodrum’a gittim demeyin! Her Perşembe günü kurulan bu pazara “Acaba bugün 50 lira verip hangi beache gitsem” diye düşünmeyenler uğruyor. Pazar otları ve kıyafetleri ile almış başını gidiyor.
Yerli barbun, rakı ile güzel bir ikili olan deniz börülcesi, dalından yeni koparılmış meyveler, görünüşü göze hitap etmeyen ama bir o kadar lezzetli olan domatesler, reçel ve marmelatlar, kuru meyveler ve şarküteri ürünleri… Saymaya üşendiğimiz daha birçok lezzet.
Bu pazarın bir de turist çeken kıyafet bölümü var ki sormayın! İyi taklit edilmiş ürünler kapış kapış gidiyor. Bunun dışında alışveriş sırasında acıkırsanız kendinizi otlu börek ve ebegümeçli gözlemeye bırakıverin.
Bozburun Salı Pazarı
Bilenlerimiz gün batımıyla, deniziyle, havasıyla göklere çıkardı, hiç gitmeyenlerimiz ise Bülent Ortaçgil ile; “En küçük bir ses bile sanki gök gürültüsü” Böyle tanıdık Bozburun’u. Sonra bir araştırdık ortaya Salı günleri kurulan bu pazar ortaya çıktı.
Marmaris’ten minibüslere doluşan insanlar her Salı akın akın bu pazara geliyor. Nedenmiş efendim? Çünkü büyük kentlerde göremeyeceğiniz bir sürü ot, kurutulmuş sebze ve meyveleri burada bulabilirsiniz. Gerçi Ege’ye bir gittin mi yol üstünde sürekli bu ürünler ile karşılaştığınız doğrudur ama bu pazarı farklı kılan birkaç şey var; Kekik balı, çam balı, badem, kekik ve adaçayı. Buraya giderseniz bal almadan geri dönmeyin!
Bostanlı Ekoloji Pazarı
Malumunuz ekolojik pazarları öyle her yerde bulamazsınız ama İzmir diğer büyükşehirleri çatlatırcasına üst üste ekopazarlar açıyor. Bunlardan bir tanesi de her Cuma kurulan Bostanlı Ekoloji Pazarı.
Sadece sertifikalı organik ürünlerin satıldığı, ahşap tezgahların kullanıldığı, naylon poşet gibi plastiğe yer vermeyen bunun yerine kağıt ya da bez kullanan bir pazar düşünün. Başka bir dünya di mi? İçinizde eminiz “Bir daha naylon poşet kullanmayacağım” diye mücadeleye başlayan ama sonunda bu duruma çaresizce boyun eğenleriniz vardır. İşte çarklar bu pazarda öyle dönmüyor. Gerçi ürünlerin organikliğinden olacak ki fiyatlar direkt iki katına çıkıyor.
Gelelim pazarda ne var ne yok kısmımıza; Öyle çok ilginç ottu, meyveydi, bakliyattı burada bulamazsınız. Mevsim sebze meyvelerinin yanında et, süt ürünleri, kıyafet, temizlik ürünleri bulabilirsiniz. He bir de bir pazar geleneği olan gözleme ve çay var ama organik.
Ayvalık Pazarı
Zeytin ve zeytinyağının başkentindeyiz bu kez Ayvalık’ta. Kekik kokusu ile nefesinizi kesen, kabak çiçeği ile en lezzetli dolmalara imza atan, otlarıyla sağlıklı yaşamın onlardan sorulduğu bir pazar yerindeyiz. Her Perşembe Günü Ayvalık merkezde kurulan bu pazar o kadar nam salmış ki ta Yunan adalarından bile gelen var. Hatta bu sebeple buradaki pazarcılar Rumca bile öğrenmiş.
Halkın kendi bahçesinde tarlasında ürettiği sebze meyveler burada yok satıyor. Yalıkavak’taki pazar kadar olmasa da buranın da kendince bir kıyafet bölümü var. Ama bizce bu pazara pet şişelerde satılan zeytinyağları, kabak çiçeği ve Ayvalık dolması için gidilir. Çeşit çeşit satılan otları da atlamayalım lütfen!
Alaçatı Pazarı
Son dönemde Bodrum’u bile alt üst eden bir Alaçatı hayranlığı ile karşı karşıyayız. Bütün gezici bloggerların instagram fotoğraflarını görüp depresyonlara girmişliğimiz, kendimizi yataklara atıp sadece çekirdek çitlediğimiz olmuştur. Hatta şu an Alaçatı’da bir düğün fotoğrafçılığı turizmi var ki hiç sormayın. Evlenen direkt oraya gidiyor, en renkli pencereler, en ilginç kapılar, en dar sokaklarda fotoğrafı olsun diye.
Neyse… Pazarımıza gelecek olursak öyle uygun fiyatlı bir pazar değil ama sağlıklı beslenmeyi dert edinmiş birçok kişiyi kendine çekiyor. Urla, Tire, İzmir, Milas’tan köylülerin getirdiği radika, ısırgan otu, kuzu kulağı, şevketi bostan, deniz börülcesi ve daha fazlasını burada bulmak mümkün. Bunların yanı sıra kıyafet, kumaş, perdelikler, ayakkabı, plaj araç gereçleri, aksesuarlar da bulunuyor.
Milas Pazarı
Şimdi de Muğla’nın Milas ilçesindeyiz. Salı günleri kurulan bu pazarda, ya sandıkların üstünde ya da yere serilmiş örtülerde daha yeni ağacından toplanmış meyveler, kökleri üstünde yeşillikler bulabilirsiniz. Ege otlarıyla ünlü olan bu pazarda en çok ilgi gören ürünler arasında; rengarenk büyük küçük kabaklar, dut, şişede pekmez, ev yapımı tarhana, taze lor peyniri de var. Hal böyle olunca turistin ilgisini çekmez mi? Tabii ki çeker! Fiyat etiketlerini İngilizce yazan esnafı burada görebilirsiniz.
Ula Organik Pazarı
Muğla’nın bir diğer incisindeyiz şu an Ula’da. Her Cuma burada kurulan organik pazarın, öyle her yerde göremeyeceğiniz bir yerelliği vardır; Daha yeni toplanmış otlar, kurutulmuş sebzeler, el işi tekstil ve hasır ürünler… Ama Ula’yı özel kılan bir tek şey sarımsaktır. Hemen hemen her yemekte kullanılan bu sarımsaklar diğerlerine göre küçücüktür ve aramosu hiçbirine benzemez. Hem organik pazar olmasına rağmen buradaki fiyatlar uçuk değil, haberiniz olsun!
Edremit Pazarı
Şimdi favori pazarımızı tanıtacağız. Gurmelere bir ders niteliğinde olan bu pazar zeytin çeşitleriyle, Ege’ye özgü taptaze otlarıyla, köylü kadınların evlerinde yaptığı yufka, yoğurt ve peynirleri ile ün salmış. Bir de Sabahattin Ali’nin “Hasan boğuldu” öyküsüyle.
Otantik kıyafetli Türkmen kadın pazarcıları da unutmayalım. Bu pazarın renklerinden bir tanesi, aslında en ilgi görenleri.
Bu pazarımız Çarşamba günleri kuruluyor not edin, yolunuz düşerse uğramayı ihmal etmeyin.
Datça Pazarı
Bu kez Ege ve Akdeniz’in buluşma noktası Datça’dayız, Datça’nın dalından yeni koparılmış pazarında. Bunu durduk yere betimleme yapmak için söylemiyoruz. Cidden pazar kurulmadan 2-3 saat önce her şey bahçelerden tarlalardan ağaçlardan toplanıp buraya getiriliyor.
Buranın taptaze olan sebze ve meyvesi dışında size şiddetle önereceğimiz birkaç şeyi var; tarçın kokulu köy ekmeği, Datça çam balı, ak badem, çiçek balı, altın çiçek, adaçayı, deniz kerevizi (kaya koruğu) gibi şifalı otlar. Yani öyle her yerde bulamayacağınız bu ürünlerle, tatil dönüşü arabanın bagajını doldurabilirsiniz. Cumartesiyi denk getirmeye bakın o kadar!
Marmaris Perşembe Pazarı
Burası bir hayli ilginç. Alışveriş merkezinin dükkanlaşmamış hali (ne demekse artık) Modern pazar yeri diyorlarmış böylelerine. Tamamen betondan oluşuyor, pazara anlayamadığımız bir düzen hakim ama ürünler taze mi taze, lezzetli mi lezzetli.
Burada Marmaris’in şu ünlü çam balı bulunmakta, el işi halı, havlu, kilim, dokuma, hediyelik eşya ve şifalı otlar satılıyor.
Urla Kadın Üretici Pazarı
Urla’daki meşhur organik pazara listemizde yer verdik. Bir de Urla’da iskeleye kurulan bir pazar var ama aradığınız her şeyi organik pazarda da bulabilirsiniz zaten. Orayı es geçip ikinci yılını kutlayan kadın üretici pazarını tanıtalım. Her cumartesi kadınlar tezgahları başında yerini alıyor ve el emeği göz nuru ürünlerini burada satıyor. Bu kapalı pazar yerinde kadınların evlerinde yaptığı danteller, bebelere patikler, dekorlar, lifler, organik sebze meyveler, evde yapılan ekmekten salçaya kadar her şeyi bulmak mümkün; hatta börek, kurabiye, kek gibi atıştırmalıklar da var.
Urla’ya giderseniz buraya uğramayı ihmal etmeyin!
Havran Pazarı
Sonbahar geliyor… Kaz Dağları’nın en gidilesi, uzun uzun yürüyüşler yapılası, orman içinde kitap okunulası, sevgiliyle aşk yaşanılası mevsimi. Evet, fazla romantiğiz!
O romantik yürüyüşler sırasında bu pazara da rastlarsanız bir durun. Göreceğiniz lezzetleri her yerde bulmak mümkün değil. Yörenin meşhur koyun tulumu, testi ve kelle peyniri kahvaltılarınıza renk katacak türden. Ev yapımı pekmezi ve nar ekşisini söylemiyoruz bile!
Pazar Cuma günleri kuruluyor, bilginize!
kaynak.listelist