Tatil Dönüşü Gerçek Hayat: “Tatil Sonrası Sendromu”

Yaz mevsimi ile birlikte milyonlarca çalışan koca bir yılın yorgunluğunu atmak için tatil planlarını hayata geçirmekte. Peki ya tatil dönüşü bizleri nasıl bir ruh hali bekliyor olacak? Tatilden dönüşte artık hiçbir şeye konsantre olamıyor, işe gitmek ve evde kalmak istemiyor musunuz? Öyleyse tatil sonrası sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

İş yaşamında stresle başa çıkılamadığında nasıl kötü sonuçlar ortaya çıkıyorsa, tatil dönüşü yaşanan adaptasyon sorunu da çalışanları telafisi imkansız sonuçlarla karşı karşıya getirebilir. Çalışanların büyük çoğunluğunun yıllık izinleri ile bayram tatilini birleştirdiğini ve uzun bir tatil dönemi geçirdiğini de düşünürsek, adaptasyon konusunda daha büyük zorluk yaşayacakları bir gerçektir.  Uzmanlar bu konunun oldukça hassas bir durum olduğu kanaatinde. Adaptasyon sürecini aşmakta zorlanan ve bu süreyi uzatan kişilerin iş motivasyonunun en aza inmesi de söz konusu.  Uzmanlar ayrıca bu dönemdeki istifa oranlarının artışına da dikkat çekiyor ve çalışanları yanlış kararlar alma konusunda uyarıyor.

tatil sonrasi sendromu

Sağlık sorunlarıyla başa çıkılmalı: Stres, depresyon, uyku bozuklukları

Yapılan araştırmalara göre tatilden dönen çalışanların yaklaşık yüzde 50’si kendisini iyi hissetmediğini ifade ediyor. İş hayatına yeniden adapte olmaya çalışmak strese bağlı olarak kişide uykusuzluk, baş ağrısı, sindirim bozuklukları, eklem ağrıları, kaygı bozuklukları ve hiçbir şey yapmama isteği gibi bir takım problemlere yol açabiliyor.

stres

Depresyona eğilimli olan kişilerde ise bu etkiler daha çok görünüyor. İnsanlar bu dönemde konsantrasyon güçlüğü yaşamaya, sabah yorgun kalkmaya ve karamsarca düşünmeye başlıyor.

İstifalarda yaşanan artış: Ani ve yanlış kararlar

Çalışanların iş stresinden ve sorumluluğundan uzak geçirdikleri tatil döneminden sonra tekrar eski rutine dönmeleri çoğu kişide mutsuzluğa neden oluyor. Yaşanan bu mutsuzluk ve stresin etkisiyle çalışanlar biraz duygusal davranarak istifa etmek gibi yanlış bir karar alabiliyorlar.

istifa

Bu konu uzmanlara göre  “İnsanların tatil sonrası istifa etmelerinin psikolojik açıdan en önemli sebebi, tatildeyken işleriyle alakalı yeni kararlar aldıkları için, bu kararları hemen hayata geçirmek istemeleridir. Başarılı olamayınca da en kolay yol olan istifa mekanizmasını işletirler. Bunu önlemenin yolu, aldığımız kararları hayata geçirmeden önce biraz beklemeli zamanın ne getireceği görülmelidir.” şeklinde değerlendiriliyor.

Tatilden 1 gün önce dönün

Tatilden dönüp hemen işe başlamak da uyumu zorlaştıran faktörlerden. Dönüş sonrası en azından bir gün önce gelip kendinize zaman ayırmanızda fayda var. Kendinize zaman ayırmanız günlük alışkanlıklarınıza yeniden adapte olmanız açısından faydalı olacaktır. Spor yapmanız, hobilerinizle vakit geçirmeniz hatta televizyon karşısında kahvenizi yudumlamanız bile sizi tatil sonrası için hazır hale getirebilir.

motivasyon

Sorgulamalardan uzak durun, yaşamı ve beklentilerinizi anlamaya çalışın

Tatil süresince kişi kendi yaşamı ile ilgili sorgulamalar yapmaktan kaçınmalı. Gazete ve dergilerde uzun süreler devam eden tatil haberleri de kişinin tatilini kısa bulmasını, haksızlığa uğradığını, hayatın zor olduğunu ve mahrumiyet duygusunu arttırabilir. Unutulmamalıdır ki, bu tatil bitmiş olsa da sizi bekleyen daha çok güzel tatiller var. Sürekli tatil, ancak işi olmayan boş gezenler içindir.

pozitif

İşverenler çalışanlarına toleranslı davranmalı

Bu konuda işverenlere de önemli görevler düşüyor. Çalışanlarının devamlılığını ve sürekliliğini isteyen işverenler tatil dönüşü yaşanabilecek adaptasyon problemleri karşısında mümkün olduğunca toleranslı davranmalıdır. En az 1 hafta sabah işe gelişlerde 15-20 dakika geç gelmelere göz yummalı, yeni projeler üretilmesi için daha çok fırsat ve imkan tanımalı, çalışanlar ile iyi iletişim kurmalıdır. Bu, kişinin hem adaptasyon sürecini hızlandırır hem de performansının daha çok yükselmesini sağlar.

kaynak. blog avansas

tolerans

Loading

Bir cevap yazın