TEKNE SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR

İlk tekne satın alınırken beklentiler yüksek olabilir bu nedenle hemen her alanda en iyisi olanı almak yerine kendi beğenilerinizi tarifleyip ihtiyaçlarınıza en uygun kayığı seçebilirsiniz. Örneğin bir sürat teknesi açık deniz balıkçı kayığı olarak kullanıldığında iyi bir performans göstermeyecektir. Ya da bir yelkenli  nehirde kullanılamaz. Bunlar çok uç örnekler fakat önemli olan nokta tek bir teknenin her durumda uygun olmayacağı gerçeğidir.

Yaşadığınız yerdeki seyre elverişli kosullara bakmaniz gerekir. Ne tip tekneler daha yaygın? Bu çevrede yaygın olarak kullanılan tipteki tekneler ikinci elde daha avantajlı olacaktır.

Tekne satın almadan önce alacağınız teknede veya bir benzerinde mümkün olduğunca fazla zaman geçirmeye çalışınız.

Çevrenizdeki bir marinayı veya denizcilikle ilgili kulüpleri  ziyaret ederek sizin satın almayı düşündüğünüz teknenin benzerini kullananlarla görüşebilirsiniz. Kullanıcılar teknelerinin iyi ve kötü yanları hakkında bilgi verirken daha açık sözlü olacaklarıdır, ayrıca size kendi teknenizi alırken dikkat edeceğiniz noktalar konusunda çok değerli bir bakış açısı kazandıracaktır. Güvenilir acentalar da size değerli bilgi ve öneriler sunabilir.

İlgilendiğiniz tip teknelerin yeni ve ikinci el ilanlarını takip ederek tekne piyasasını takip edin. Aynı özelliklerde, aynı model ve yaşlarda bile fiyatlar önemli ölçüde değişebilmekte, bu nedenle iyi bir araştırma yaparak uygun bir fiyata istediğiniz tekneyi bulmak sizin elinizde.

Araştırmanızı geniş bir marka ve model çerçevesinde yürütün, sonunda düşündüğünüzden çok farklı bir model ve marka seçimi de yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi için aşağıdaki özelliklerde yat ve tekne ilanlarını araştırabilirsiniz:

Yeni Tekneler:

Eğer bir tekneyi 5 yıldan fazla kullanmayı düşünüyorsanız ve maddi olarak bunu karşılayabiliyorsanız yeni bir tekne almak iyi bir seçenek olabilir.

Almayı düşündüğünüz tekneyle ilgili olabildiğince fazla yorum okuyun ve suda test sürüşü talep edin. Bu, teknenin tasarımı ve özelliklerine alışmanızı sağlar.

Tekne Paylaşımı

Tekne paylaşımı yeni başlayanlar için çok popüler bir yöntemdir. Bu yöntem teknenin sadece tum kayigin yatırımı değil bakım ve işletme bedellerinin de tekne sahipleri arasında bölünmesine imkan sağlar.

İkinci El Tekneler 

İkinci el teknelerin başka avantaj ve kazançları da bulunmaktadır:

  • Güvenlik ekipmanları ve diğer ekstra teçhizatlar dahil olabilir
  • İkinci el teknelerde, muhtemelen sizin de tecrübe kazanırken kaçınılmaz bir şekilde yenilerini ekleyeceğiniz ufak yüzeysel kusurlar olabilir. Yepyeni kusursuz bir tekneyi çizmek sizi eski çiziklere yenisini eklemekten çok daha fazla üzecektir!

Yat ve Tekne Döşeme ve Tente için TIKLAYIN

İtibarlı bir profesyonel tarafından yapılmış tarafsız bir değerlendirmeyi göz önünde bulundurmak 2. el tekne almak her şartta akıllıca bir hareket olacaktır.

Bazı püf noktalar:

  • Eğer fiberglas teknelerle ilgileniyorsanız yapısal hata veya darbe kaynaklı çatlaklara dikkat ediniz. Derin çatlaklar sizi potansiyel problemlerin habercisidir. Buna karşın teknenin yaşı ile ilgili olan aşınma kaynaklı yüzeysel çatlaklar göz ardı edilebilir.
  • Teknenin herhangi bir kısmı onarım görmüş ise güvenilir bir yerde yapıldığına emin olun, ilgili faturaları talep edin.
  • Alüminyum teknelerde kötü korozyon ve kaynak dikişlerindeki çatlaklara dikkat ediniz. Uyumsuz veya yamalı boyalar teknenin onarım gördüğünü, dolayısıyla kaza geçirmiş olabileceğini ifade eder.
  • Omurga kıça doğru hem yatay hem de öne doğru uzanıyorsa, iç korozyon izleri veya pas çizgileri olup olmadığına bakın, bu izler teknenin bir aşamada su aldığını gösterir.
  • Teknedeki her nesneyi kaldırıp altını kontrol edin, renk solmaları bakımın ihmal edildiğini gösterir.
  • Halat ve diğer teçhizatların zayıf ve kötü durumda olmadığına emin olunuz.
  • Zemindeki yumuşak noktaları, döşmenin durumunu, pencerelerin işlerliği ve iç su lekelerini kontrol ediniz.
  • Gözlemlerinizde burnunuzu kullanmayı ihmal etmeyin, küf kokularına karşı duyarlı olun.
  • Motorun iyi korunduğuna emin olun, motor mili titreşimini; pervane üzerinde çatlak, motor başlığında korozyon oluşumunu kontrol edin. Motoru çalıştırarak başlangıçta ve yüksek devirlerde su akışını gözlemleyin.
  • Verdevela cıvatalarının sağlamlığından ve tüm gerekli güvenlik teçhizatlarının mevcut olduğundan emin olun.

 

Mekanik Ekipmanlar

  • Açık ve kapalı valfler
  • Şanzıman (Vites değiştirmede yumuşaklık kontrol edilmeli)
  • Filtre (Filtre belirli aralıklarla temizlenmeli)
  • Yağ (Parmaklarınızı kullanarak kir/kum kontrolü yapılabilir, yanık kokusu olmamalıdır.)
  • Lastik kayışlar ve hortumlar (Aşınma ve çatlak kontrolü yapılmalı)

Düzenli bakımlarına ait servis kayıtlarını inceleyerek tekrar eden arıza olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Bir elektrik teknisyeni ile dümen, hidrolik ve yakıt hatlarını kontrolünü sağlayınız.

Not: Yukarıdaki bilgiler sadece rehberlik amaçlıdır, profesyonel bir sürveyörün denetiminin yerini tutamaz.

Ek olarak, unutulmamalıdır ki tüm ikinci el tekneler kullanılmış olduğuna dair birtakım izler taşır, incelenirken acele ile gözden çıkarılmamalıdır. Fakat restorasyon için yeteri kadar para, zaman ve sabrınız yoksa bakımı ihmal edilmiş teknelerden kaçınmalısınız.

Pazarlık

Pazar araştırmanızı yürütürken bir kriterler ve sorular listesi oluşturmanız size kolaylık sağlayacaktır. Listeleri birkaç kopya halinde çoğaltarak tekneleri tutarlı bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Bir Excel hesap tablosu da faydalı olabilir.

Araştırmanızı geniş bir yelpazeden belirlediğiniz özelliklere göre yeterince daralttığınızda ilgilendiğiniz tekneler için teklif götürmeye hazırsınız.

Olağanüstü bir pazarlık beklemek gerçekçi olmayacaktır. Unutulmamalıdır ki bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa gerçektir. İlgilendiğiniz tekne için makul fiyatı biliyorsanız, satıcı ile pazarlık yapmayı deneyin. Pazarlık yapılabilecek tek şey fiyat değildir. Römork, motor ve kullanılacak teçhizatları da pazarlıkta göz önünde bulundurun.

Mutlaka satın almadan önce test sürüşü yapın ve bağımsız bir sürveyörün görüşlerini alın.

Tüm risk alıcıya ait olmak üzere– tekne satın alma prosesini etkileyen birçok faktör vardır. Bu proses yerine ve tekne tipine göre farklılık gösterir. İtibarlı bir tekne satış acentası aracılığıyla yapmak akıllıca olacaktır.

Araştırma sürecinde sormak isteyebileceğiniz sorular

  • Tekne hangi aktivitelerde için kullanılmış?
  • Hangi sıklıkta kullanılmış ve kaç saat yapmış?
  • Ne zaman satın alınmış?
  • Neden satılıyor?
  • Hiç kaza geçirdi mi?
  • Hangi onarımları geçirdi ve kim tarafından onarıldı?
  • Tüm bakım kayıtları elinizde mi?
  • Önemli bir onarım gerekli mi?
  • Hiç güvenlik muayenesineden geçirildi mi? Ne zaman?
  • Herhangi bir borcu var mı?
  • Sahibi kim?
  • Nerede saklandı?
  • Fiberglas orijinal mi?
  • Güverte, döşeme ve iç dizayn ne durumda?
  • Gövde ve boya ne durumda?
  • Dahil olan başka aksesuarlar neler?
  • Römork dahil mi? Dahilse durumu nasıl?
  • Motor dahil mi? (Marka, model ve durumu nasıl?)

Yat ve Tekne Döşeme ve Tente için TIKLAYIN
Eğer römork ve motor tekne ile birlikte satılıyorsa bunların çıkarılması veya değiştirilmesi konusunda pazarlık yapabilirsiniz.

Yenilenmiş motorların bulunması kolaydır. Ticari kullanıcılar tarafından pazarlanan yeniye yakın bir motor size yeni bir motordan çok daha ucuza mal olabilir.

Teknenin Tipi

Öncelikle yaşam şeklinizi, maddi durumunuzu ve tekneyi ne amaçla kullanacağınızı (su kayağı, yelkencilik, balıkçılık, gezme vs.) göz önüne alın. Tekneler özel bir alandaki aktiviteler için dizayn edilirler, böylece aradığınız rahatlık, performans, güvenlik ve keyfi sizin ilgilendiğiniz alana yönelik teknelerde bulabilirsiniz. “yatvitrini.com ilan sekmesinden”  balıkçı tekneleri, şişme botlar, alüminyum tekneler, katamaranlar, yelkenliler ve motorlu yatları içeren yeni ve ikinci el sürat tekneleri ve yat kategorilerine ulaşabilirsiniz.

Teknenin Kullanılacağı Yer

Tekne tipinden sonra düşünmeniz gereken ikinci nokta teknenizi nerede kullanacağınızdır. Eğer derin deniz balıkçılığı yapmak istiyorsanız küçük bir bot işinizi görmeyecektir ama aynı bot çevrenizdeki bir nehirde tatlı su balığı avlamak için idealdir. Bu nedenle teknenizi göl, nehir, akdeniz veya okyanus gibi seçeneklerden hangisinde kullanacağınızı planlamanız gerekir.

Tekne Boyutu

Teknede kaç kişi ile yolculuk yapmayı düşünüyorsunuz? Sadece siz mi, aileniz mi, yoksa daha geniş bir arkadaş grubu mu? Listenizdeki en önemli faktör teknenin taşıma kapasitesi olacaktır. Kişi sayısına karar verdikten sonra yanınıza alacağınız diğer ihtiyaç malzemelerini(mutfak gereçleri, uyku ve banyo malzemeleri vb.) hesaba katmanız gerekir.

Teknede Çocuklar

Tekne gezintileri çocuklarınızla vakit geçirmek için iyi bir yöntemdir. Teknenizi satın alırken onların ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmak önemlidir. Kamarası olan bir tekneyi göz önüne alalım. Botlar, bowrider ve filikalar(deck boat) hatta bazı balıkçı tekneleri bazen çocukların uyku ve güneşten korunma gereksinimlerini karşılayacak  küçük kamaralarla donatılmıştır. Çocuklar için bir başka hayati ihtiyaç, can yelekleridir. Çocuklarınız küçükken (1-5 yaş) her bir iki senede bir can yeleklerini çocukların büyümelerini göz önünde bulundurarak yenilemeniz gerekir. 3-4 yaşın altındaki çocuklar için batmaları durumunda başlarını su seviyesinden yukarıda tutacak 1.tip can yelekleri tavsiye edilir.  Daha büyük çocuklar baş desteği bulunmayan ve hareket serbestisi sağlayan 2. veya 3. Tip can yeleklerini kullanabilirler.

Motor Kapasitesi

Tekneniz motor gücüne göre belli bir minimum ve maksimum kapasiteye sahiptir. İhtiyacınız olan motorun boyutu gitmek istediğiniz yere hızlı mı yoksa daha yavaş mı gitmek istediğinize bağlıdır. Motorlar sabit motor, dış motor, jet, diesel ve benzinli olarak sınıflandırılabilir.

Demirleme, Kislama ve İskeleler

Teknenizi nerede tutmayı düşünüyorsunuz? Örneğin demirleyecek misiniz yoksa sürekli girip çıkacağınız şekilde marinada mı tutacaksınız ya da karayami çekeceksiniz? Eğer karaya çekmeyi romork iledüşünüyorsanız arabanızın yükü çekebilecek güçte olduğundan emin olun.

Tekne Yapımı
Bu teknenizin malzemesiyle alakalıdır. Gövde tipi genellikle teknenizi nerede tutacağınız, bakımını nerde yapacağınız ve hangi aktivitelerde kullanacağınıza bağlıdır. Tekne gövdeleri yapıldıkları malzeme bakımından ahşap, alüminyum, fiberglas ve plastik olarak sınıflandırılabilir. Çoğu teknede tek gövde bulunur fakat katamaran ve trimaranlarda çoklu gövde kategorileri mevcuttur.

Profesyonel Tavsiye Talebi

Belirlediğiniz özellikleri içeren listenizle tekne arayışınıza başlamaya hazırsanız bir broker veya satış acentası size ihtiyaçlarınıza uygun tekneleri gösterebilir. Ayrıca satın alma, güvenlik ve sigorta konularındaki tavsiyeleriyle teknenizi güvenle satın almanıza yardımcı olurlar.

Yat ve Tekne Döşeme ve Tente için TIKLAYIN

 

Loading

Bir cevap yazın