Türkiye’deki En Etkileyici Antik Kentler

Hititlerden Friglere, Lidyalılardan Urartulara, küçük topluluklardan büyük imparatorluklara, tarih sahnesindeki sayısız uygarlığın tortusuyla yoğrulmuş 12 bin yıllık tarihin ana vatanı Anadolu’da antik kentlerin izini sürün…

 

1. Aizanoi

Fotoğraf: Thinkstock

Kütahya şehir merkezine 58 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi, Roma döneminde yün, şarap ve tahıl üretimiyle öne çıkmış, Bizans döneminde ise piskoposluk merkezi haline gelmiş. Burada dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından birisi yer alıyor. Arkeolog ve tarihçiler tarafından ikinci Efes olarak anılan bu kentte, dünyanın ilk borsası olduğu düşünülen küçük pazar yerine benzer bir yapı var.

2. Magnesia

Fotoğraf: Flickr

Aydın ilinin Ortaklar Söke karayolu üzerinde bulunan Magnesia antik kenti henüz herkes tarafından keşfedilmemiş bir yer. M.Ö 4. yy’da kurulan yerleşim yeri M.S 12. yy’a kadar içinde insan barındırıyormuş, fakat salgın hastalıklar nedeniyle boşaltılmış. Zamanında şehri çevreleyen 1,5 kilometrelik surun az bir kısmı ayakta kalabilmiş. Burada bulunan tarihi eserler Paris, Berlin ve İstanbul’daki müzelerde sergilenmektedir.

Türkiye’nin en güzel kale ve sarayları

3. Priene

Fotoğraf: Thinkstock

Yine Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan Priene, kurulduğunda deniz kıyısındaymış. Bölgenin coğrafi değişiklikleri yıllar geçtikçe burayı denizden kilometrelerce uzak bir konuma getirmiş. Kuruluşu M.Ö 2000 yılına dayandığı düşünülen bu Antik Yunan kentinin sokak planlaması, modern grid sisteminin (birbirine dik ve paralel sokaklar) izlerini taşıyor. Kentte oldukça korunmuş olarak günümüze kadar gelen; Athena Tapınağı (M.Ö. 4. yüzyıl), Tiyatro, Agora, Zeus Olympos Tapınağı gibi önemli yapılar bulunmaktadır.

Yunan kültürünü ve tarihini derinlemesine keşfetmek istiyorsanız Atina’da gezilecek yerler listesine bir göz atın.

4. Milet

Didim’in Balat köyü yakınındaki antik kentin yerleşim tarihi Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanıyor. Aslında bir liman kenti olan Milet, Menderes Havzası’nın oluşmasıyla denize 10 kilometre uzakta kalmış. Görkemli amfitiyatrosuyla büyüleyen kent, felsefe tarihinin de önemli yapı taşlarından. Kent yapıları ve eserlerinin büyük bir kısmı Berlin Bergama Müzesi’nde sergilenmektedir.

5. Zeugma

Dünyaca ünlü mozaikleriyle adını çokça duyduğumuz Zeugma antik kenti, Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Belkıs mahallesinde yer alıyor. M.Ö 300 yılında Büyük İskender’in emriyle kurulan şehir, tarih boyunca en kalabalık nüfuslu yerleşim yerlerinden biri olma unvanını taşıyor. Kent, Antakya ile Çin arasında Fırat yoluyla oluşan geçitte liman olarak büyük bir değer kazanmış. Gaziantep Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Mozaik Müzesi mutlaka görülmesi gereken müzelerden.

Denizli’nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan antik kentte 20 bin kişilik bir büyük bir de 15 bin kişilik küçük amfitiyatro bulunuyor. MÖ 263-261 yılları arasında kurulan şehir en parlak dönemini -100’lerde yaşamış. Kentin en önemli sanat eserlerinin bu döneme ait olduğu biliniyor. Buradaki anıtsal çeşme ilginç bir yapıya sahip ve süslemelerle bezelidir.

 

Bu yazı Skyscanner.com.tr’de yayınlanan yazılardan uyarlanarak hazırlanmıştır.

Loading

Bir cevap yazın